sobota 14. marca 2009

Syd Barrett - Madcap Laughs


dĺžka albumu:  37:47 (rozšírená CD verzia: 57:12)

vydavateľstvo: EMI (sublabel Harvest)

rok vydania: 1970
 

tracklist:

 1. Terrapin  
 2. No Good Trying  
 3. Love You  
 4. No Man's Land  
 5. Dark Globe  
 6. Here I Go  
 7. Octopus  
 8. Golden Hair  
 9. Long Gone  
 10. She Took a Long Cold Look  
 11. Feel  
 12. If It's in You  
 13. Late Night  

Musím sa priznať - dlhšiu chvíľu som váhal, aký album si vyberiem ako prvý na zrecenzovanie na tomto blogu. Nakoniec som siahol po prvotine Syda Barretta, ktorú v poslednom čase počúvam takmer každý deň a ktorá má neobyčajne fascinuje.

Syd Barrett bol nielenže pri vzniku skupiny Pink Floyd, ale práve ním zložené prvé single skupiny (Arnold Lane a See Emily Play) zaznamenali slušný ohlas a skupinu odštartovali na cestu k obrovskému komerčnému úspechu v budúcnosti. Toho sa už ale Syd nezúčastnil, pretože stupňujúce sa psychické problémy (spôsobené hlavne extrémnym požívaním LSD)  a s tým spojená nespoľahlivosť spôsobili, že zo skupiny v roku 1968 odišiel. Respektíve, bol odídený.

Jeho prvý a zároveň predposledný regulérny album, Madcap Laughs vznikal vo veľmi ťažkých podmienkach. Syd čoraz viac strácal záujem o hudbu a okolitý svet, ale album napriek tomu nie je ukážkou tvorby blázna, ktorá má slúžiť pre uspokojenie morbídnej zvedavosti poslucháčov, ktorí si chcú vypočuť, akú hudbu ten cvok a feťák Barrett vytvoril. Album je geniálne dielo, ktoré obstojí bez akejkoľvek ľútosti či barličiek.

Pôvodne som uvažoval, že recenzia pojmem ako opis jednotlivých skladieb z album. Nemá to zmysel, po pár minútach počúvania som zostal pohltený atmosférou albumu a nebol som schopný album analyzovať po kúskoch. Preto z albumu "vypichnem" len pár skladieb. Na albume sa striedajú sa Barrettove typické, akustické a skutočne minimalisticko strohé skladby s až detsky jednoduchými a chytľavými melódiami a refrénmi so skladbami, v ktorom Syda dopĺňajú členovia skupiny Soft Machine, ktorí dodávajú hutný bigbítový psychedelický základ aj skladbe No Good Trying - podľa môjho názoru najlepšej skladbe albumu a možno aj Sydovej tvorby vôbec. Soft Machine Sydovi pomohli aj pri skladbe No Man's Land, zvyšok sú prevažne akustické skladby.

Osobitnou kapitolou Barrettovej tvorby sú texty. V silách bežného človeka asi nie je dešifrovať ich skutočný význam. Majú charakter dadaistických, či detských básní, a aj v ich magickosti spočíva čaro Barrettovej tvorby. Miernym vybočením je Golden Hair, v ktorej do jednoduchého hypnotického podkladu Barrett recituje/spieva verše básne Jamesa Joyca. Určite jeden z vrcholov albumu.

Rovnako dobrá, ale výrazne dynamickejšia je skladba Octopus. Skladbu s refrénom "Please leave us here, close our eyes to the octopus ride!" nemôže súdny človek nemilovať. Okrem takýchto, na prvé počutie optimistických a bezstarostných skladieb sú na albume aj pesničky, z ktorých ide doslova mráz po chrbte. Hlavne ak si uvedomíme, v akom duševnom rozpoložení ich Syd napísal. Príkladom je Dark Globe, s refrénom pýtajúcim sa poslucháča, či mu Syd nebude vôbec chýbať, alebo dvojica skladieb umiestnených na konci albumu, Feel a If It's In You. Všetky tri sú typické barrettovky (= jednoduchá, veľmi chytľavá melódia na akustickej gitare bez zbytočného zvukového balastu) a všetky tri spoľahlivo privodia statočne silné zimomriavky. Po poslednej "uspávanke" Late Night poslucháč pravdepodobne strávi niekoľko minút neveriackým uvažovaním o albume, čo práve počul a následne hľadaním tlačítka repeat disc na CD prehrávači.

Verdikt

Osobne si album Barrett radím mimoriadne vysoko, určite medzi top 5 najlepších albumov, aké som kedy počul. Nezostáva mi preto nič iné, ako mu udeliť maximálne hodnotenie, 10 bodov z desiatich. Je to jeden z veľmi, veľmi malého počtu albumov, ktoré poslucháča nikdy nezačnú nudiť a pri každom vypočuťí si v nich nájde niečo nové. Niektoré skladby síce môžu do hlavy vnikať pomerne dlho, ale potom ich z nej už len tak ľahko nevyženiete. Jednoznačne odporúčam! 

10/10

Obľúbené skladby: If It's In You, No Good Trying, Feel, Golden Hair, Long Gone.

2 komentárov:

LP povedal(a)...

NApíš niečo aj o Soft Machine nech niesom sám čo o nich písal.
Lucas Perny

pepst povedal(a)...

O Soft Machine by som aj niečo napísal, keby so ich aspoň zhruba poznal a mal napočúvaných :-) Možno o pár týždňov, keď sa do ich tvorby hlbšie ponorím.

Zverejnenie komentára