piatok 20. marca 2009

Black Sabbath - Iron Man

Album: Paranoid (1970, ako singel vyšla skladba o rok neskôr)

Je práve studený, veterný a pochmúrny večer (navyše pred prezidentskými voľbami) a k atmosfére večera sa dokonale hodí niečo tvrdšie a "pohanskejšie".  Nie, nebudem predstavovať žiadnu zo zástupu komických, pseudo-satanistických škandinávskych skupín, ktoré svojim prejavom väčšinou len maskujú totálnu absenciu talentu a schopností. Vrátim sa k začiatkom žánru, k najväčšej legende zo všetkých - k Black Sabbathu.

Pesnička Iron Man je perfektnou ukážkou toho, v čom bol Black Sabbath majstri. Je postavená na veľmi jednoduchom, no zároveň brutálnom gitarovom rífe, fascinujúcich bicích a svojskom speve Ozzyho Osbourna (pre mladších čítateľov - vtedy ešte nebol hlúpou TV celebritou, ale spevákom). Žiadne prekombinované aranžmány, žiadna vata a omáčka okolo, len poriadne tvrdý a našľapaný rokenrol. Žiadne farebné elasťáky, hviezdicovité gitary, polmetrové trvalé na hlavách a podobné blbosti. Len skutočný metal v prapôvodnej podobe. Bicie, basa, gitara, spev a jednoduchý, nekompromisne spracovaný motív. Nič viac netreba.

Ak sa metalu vyhýbate ako čert krížu a čudujete sa,  prečo po Blondie píšem o Black Sabbathe, kašlite na predsudky a vypočujte si Iron Mana. S veľkou pravdepodobnosťou budete príjemne prekvapený.

Zdroj obrázku: blacksabbathfans.com

0 komentárov:

Zverejnenie komentára