utorok 17. marca 2009

The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band


dĺžka albumu: 39:42

vydavateľstvo: EMI (sublabel Parlophone)

rok vydania: 1967

tracklist:

1. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band 
2. With a Little Help from My Friends 
3. Lucy in the Sky With Diamonds 
4. Getting Better 
5. Fixing a Hole 
6. She's Leaving Home 
7. Being for the Benefit of Mr. Kite! 
8. Within You Without You 
9. When I'm Sixty-Four 
10. Lovely Rita 
11. Good Morning Good Morning 
12. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (Reprise) 
13. Day in the Life

Čo nové sa dá napísať o jednom z najznámejších a najoslavovanejších albumov histórie? Asi nič, ale keďže je to podľa môjho skromného názoru najlepší album histórie, zmienku o ňom si nemôžem odpustiť.

Duchovným otcom albumu bol predovšetkým Paul McCartney a i keď pôvodný zámer vytvoriť koncepčný album s jednou nosnou myšlienkou sa nie celkom kompletne zrealizoval, Sgt. Pepper je spolu s Abbey Road asi najjednoliatejší album Beatles a jeho necelých 40 minút dĺžky vám pri počúvaní ubehne ako nič. 

Album otvára rovnomenná skladba s výrazným gitarovým rífom a refrénom, ktorý poslucháčom predstaví kapelu Sgt. Peppra a jej speváka, Billyho Sheara (a.k.a. Ringa Starra) a plynule prechádza do druhej skladby - With a Little Help from My Friends, v ktorej trochu výnimočne spieva sólovo iba Ringo. Skladba môže poslúžiť ako ukážka dokonalého popu - páčiť sa musí 
takmer každému, nemôžete ju len tak ľahko vyhnať z hlav a pritom nepodlieza hranice dobrého vkusu, skôr naopak. V tom boli Beatles majstri sveta.

Neslávne preslávenou sa stala štvorka, v ktorej názve niektorí priaznivci konšpiračných teórií videli zakódovaný odkaz na LSD. Úprimne, či už je to a či onak, je to celkom jedno, pesnička je to skvelá. Skvelé obrazové vyjadrenie dostala neskôr vo filme Yellow Submarine, naozaj si pri jej počúvaní pripadáte ako na ceste pestrofarebnou dúhovou krajinou s lietajúcou Lucy na oblohe. Mám rád zvláštne, nejednoznačné a psychedelické  texty a Lennonov text v tejto skladbe do týchto kategórií spadá.

Pri Getting Better si nemôžem odpustiť ďalší osobný citový výlev. Osobne ju 
pokladám za druhú najlepšiu pesničku albumu a možno aj skupiny celkovo. Na prvé 
počutie celkom obyčajná pesnička, no na desiate úplne geniálna skladba. Paul to s melódiami vedel, a ostatní členovia prispeli tiež svojou troškou. Fixing a Hole je podobný prípad, chvíľu trvá, kým sa vám dostane pod kožu, ale potom to naozaj stojí za to.

She's Leaving Home je úplným vybočením z konceptu predchádzajúcich skladieb, je to pomalá sólová Paulova skladba, s doprovodom sláčikov. Orchestrálne prvky  v rockovej hudbe nemám rád, Yesterday som tiež nikdy neprišiel na chuť,  ale túto si bez väčšej ujmy vypočujem, hlavne kvôli atmosfére skladby, ktorá dokonale sadne k smutnému textu.

Being for the Benefit of Mr. Kite! je dosť nedocenená skladba, osobne mi jej "uletenosť" a nesúrodosť vôbec nevadia, naopak - je to jeden z vrcholov albumu. Beatles boli priekopníci vo využívaní rôznych "cudzích" zvukov v hudbe a v tejto pesničke sa im s nimi podarilo navodiť autentický dojem pološialeného cirkusu z prelomu 19. a 20. storočia.

Within You Without You je "dieťaťom" Georga Harrisona, ktorý v tom čase najintenzívnejšie prežíval svoje indické obdobie a naplno sa to prejavilo aj v jeho skladbách. Nie je to celkom moja 
šálka kávy a v pozornosti ma drží hlavne Ringova hra na bongách. When I'm Sixty-Four je nahrávka, akú si mohli a chceli dovoliť len a len Beatles. Paul sa vrátil k nostalgickým pomalých šlángrom z tridsiatych rokov a neboli by to Beatles, ak by ani takýto obskurný nápad nedokázali spracovať na veľmi slušnej úrovni.

Lovely Rita je optimistická skladba, používajúca podobnú formulu ako Getting Better. Takže u mňa stopercentne boduje. Good Morning Good Morning je ďalšou ukážkou trúfalosti a novátorstva Beatles. Málokto by sa odvážil do skladby zakomponovať zvuky domácich 
zvierat (hlavne hydiny) a to ešte tak, že to skladbu naozaj obohatí a dodá jej humorný a zdravý sedliacky (sorry, neviem, ako to inak definovať) nádych.

A sme takmer na konci. Predposlednou skladbou je rockovejšia a nadupanejšia verzia úvodnej skladby, s ktorou sa nami Kapela osamelých sŕdc Seržanta Peppera lúči. To ale nie je koniec. Na záver si Beatles nechali najväčší klenot. A Day In The Life je dych vyrážajúca, fantasmagorická snová skladba, zlepená z 2 úplne odlišných častí od Johna a Paula. Vlastne troch, ak za tretí komponent pokladáme aj divoké orchestrálne pasáže, zložené producentom George Martinom. Všetko dohromady to vo výsledku dáva úžasný celok. Pre mňa osobne veľmi dôležitý podiel na tom majú fantastické Ringove bicie. Nech si hovorí kto chce, čo chce, ale Ringo bol vynikajúci bubeník s osobitým štýlom, ktorý dal zvuku Beatles viac, než sa zdá.

Verdikt:

Sgt. Peppers netrpí syndrómom množstvo "vyhypovaných" albumov, ktoré sa v každej ankete či rebríčku už len zo zotrvačnosti či kvôli strachu zostavovateľa (že by si ich vynechaním vydobil povesť hudobného ignoranta či priamo burana) umiestňujú notoricky na popredných miestách napriek svojej priemernej kvalite (viď Dark Side of The Moon).  Tento album si všetky pocty naozaj zaslúži. Nedajte sa odradiť značne subjektívnym tónom recenzie (áno, som fanúšikom Beatles a tejto LP, s tým sa netajím), album si určite zožeňte a vypočujte. Nie je to jednohubka na jedno vypočutie a následné zahodenie, ale chvíľkovú námahu neskôr určite neoľutujete.

10/10

Obľúbené skladby: v podstate všetky

3 komentárov:

LP povedal(a)...

Milujem film Yellow Submarine

LP povedal(a)...

Skvelá recenzia. Možno raz budeme mať spoločnú reláciu o hudbe, ktorá sa bude venovať takýmto záležitostiam.
Lucas Perny

pepst povedal(a)...

Diky. No to by som bol veľmi rád, ale zatiaľ je to skôr utópia. Jedine, že by sme začali písať a hovoriť o Desmode, No Name a podobne, to by hádam na súčasnom Slovensku malo úspech...

Zverejnenie komentára