štvrtok 30. apríla 2009

The Shangri-Las - Out In The Streets

Album: Golden Hits of the Shangri-Las (1966), ako singel vyšla o rok skôr

Asi to poznáte všetci. Raz za čas sa k vám totálnou náhodou dostane skladba, ku ktorej by ste sa asi inak nikdy nedostali, od pre vás úplne neznámej skupiny a zo žánru, ktorý príliš nevyhľadávate a od ktorej teda logicky nečakáte absolútne nič. V čom je finta? Raz za uhorský rok sa totiž z neznámej pesničky vykľuje ohromujúco dobrá a silná skladba, pri ktorej počúvaní rozmýšľate, ako ste doteraz bez nej mohli žiť.

V mojom prípade bola jedným z takýchto bleskov z čistého neba aj pesnička od dievčenskej skupinyThe Shangri-Las. Jedna z tých pekelne smutných, no zároveň povznášajúcich skladieb, ktorá posluchača dokáže skutočne emocionálne zasiahnúť. Shangri-Las boli pomerne netypickou dievčenskou skupinou polovice 60-tych rokov. Vystupovali ako trio, ako sa na správnu dievčenskú kapelu tých čias patrilo (i keď oficiálne mali aj štvrtú členku), ale od kolegýň (hlavne z legendárneho Motown Records) sa líšili svojou farbou a hlavne obsahom svojich piesni. Nespievali sladké, zamilované pesničky o láske (ktoré nemusia byť automaticky hlúpe a zlé), ale na vec išli z temnejšej stránky. Out In The Streets je pesnička o chlapcovi, ktorý opustil svoj gang a ulicu a sociálna tématika (preboha, nezľaknite sa) ako drogy, násilie, osamelosť boli témami aj ďalších skladieb od tohto netypického tria. V určitom zmysle tak vyšliapali cestu pre žánre ako punk, či hip-hop, ktoré kladú na sociálny aspekt textov veľký dôraz. 

Out in The Streets ma dostala svojou prazvláštnou nostalgickou atmosférou, ktorá vás dostane aj keď takýto žáner hudby neobľubujete a z textu nerozumiete ani riadok a zvláštnou hudobnou úspornosťou (žiadne zbytočné samoúčelné orchestrálne pasáže, či kopírovanie "zvukovej steny" Motownu) , no zároveň vrelosťou.  Ak sa vám skladba zapáčila, vrelo odporúčam aj ďalšiu tvorbu dievčat. Je škoda, že napriek skvelému repertoáru zostala skupina pomerne neznámou. Jej kvality by si zaslúžili primerané docenenie.

zdroj obrázku (picture source): forfashion.files.wordpress.com

0 komentárov:

Zverejnenie komentára