štvrtok 2. apríla 2009

The Smiths - This Charming Man


Album: The Smiths (1984, len na US verzii)

Dnes sa po párdňovej vynútenej prestávke rubriky vrátime do roku 1983, kedy nudné vody generického syntetického pop-rocku britskej hudobnej scény rozvíril v poradí druhý, a prvý skutočne komerčne úspešný singel skupiny The Smith. Na albume vyšiel v nasledujúcom roku, ale len na americkej verzii albumu The Smiths.

Skladba je ukážkou tvorby The Smiths v najčistejšej podobe - charakteristický zvuk najmä vďaka hre jedného z najlepších a štýlovo najunikátnejších gitaristov popu nielen 80-tych rokov,  Johnnyho Marra, takmer až "írsky" zádumčivú a nostalgickú melódiu a nezameniteľný spev Morrisseyho. A samozrejme slávny gitarový reef, ktorý je vo svojej jednoduchosti až geniálny a ktorý hádam mohol vymyslieť a zrealizovať len geniálny Marr. This Charming Man sa tak jasne vymyká zo záplavy samoúčelných a gýčových new-age vlnou inšpirovaných skladieb toho obdobia.

Dnes predstavovaná skladba patrí jednoznačne do výkladnej skupiny "kováčov" zo skupiny The Smiths. Je škoda, že skupina sa odchodom Marra v 1987om prakticky rozpadla a Morrisseyho sólové albumy napriek svojej nesporne vysokej kvalite už nikdy nedosiahli úroveň klasík od The Smiths. Ale vysoko nasadené latka sa prekonáva ťažšie, ako tá, ktorá je nasadená len tesne nad zemou...

zdroj obrázku (picture source): barflyclub.com

0 komentárov:

Zverejnenie komentára