piatok 1. mája 2009

Mayhem - Deathcrush

Album - Deathcrush (EP, 1987)

Dnešnou skladbou trochu pritvrdíme. Teda ani nie tak trochu, ako poriadne. Dnešný song majú na svedomí prekliatí vyvrheli z pekla a synovia samotného satana, nórska legenda black metalu - Mayhem.

Nie som príliš veľkým fanúšikom extrémneho metalu a satanistický imidž (potvrdený pár predčasnými úmrtiami v rámci skupiny a jej okolia) spolu s obrovským kultom, vypestovanými okolo skupiny, ma nechávajú chladným. Mayhem je ale jednou z mála skupín zo žánru, ktorá ma pozitívne hudobne zasiahla a ktorú som v reálnom živote schopný aj bežne počúvať. Množstvo ich kolegov za tvrdú, nemelodickú hudbou maskuje totálny nedostatok hráčskych a autorských schopností, za prasačím uvreštaným spevom katastrofálny spev a mizerné texty a temný imidž a vystupovanie má za cieľ vytvoriť okolo kapely bublinu kontroverznosti, so zúfalým cieľom prilákať aspoň nejakú pozornosť. Nedá sa povedať, že niektoré z týchto charakteristík sa nedajú aplikovať aj na Mayhem, ale táto nórska skupina predstihuje drvivú väčšinu svojich súputnikov aj nasledovníkov o niekoľko tried.

Deathcrush (aký jemný, optimistický názov, všakže?) pochádza z najtvorivejšieho a najuznávanejšieho obdobia existencie skupiny, z konca 80tych a začiatkov 90tych rokov. Vo svojej podstate je to síce extrémne tvrdá, no stále rokenrolová skladba s nosnou melódiou, ktorá je nielen počúvateľná bez psychických či telesných múk, ale dokonca dobrá a originálna. Svetlým bodom skladby je hlavne gitarový prechod medzi spievanými časťami skladby a hra fenomenálneho bubeníka "Hellhammera" (vlastný menom Jan Axel Von Blomberg) a i zvuk, ktorý dáva skladbe ešte temnejší nádych. Neviem, kto mal na starosti nahrávanie a mixáž nahrávky, ale podarilo sa mu docieliť ideálny výsledok. Deatcrush znie temne, správne "zle" (lo-fi), ale pritom jasne a od prvej sekundy sa vám vreže do ušných bubienkov. Hlavná melódia skladby a riff majú dokonca určitý "hitový" a ľahko zapamätateľný náboj, aký v tomto žánre príliš často nenájdete.

Nuž - nedajte sa odradiť predsudkami voči žánru či skupine a dajte Mayhemu šancu. Určite si pozrite priložené čiernobiele video, ktoré k skladbe dokonale sadne a ktoré vás možno podnieti k tomu, aby ste si vypočuli aj ďalšie skladby skupiny. Odporúčam hlavne album De Mysteriis Dom Sathanas.

zdroj obrázku (picture source):www.switchbladecomb.com

0 komentárov:

Zverejnenie komentára