piatok 10. apríla 2009

The Sex Pistols - God Save The Queen

Album: Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols (1977, ako singel skladba vyšla skôr v ten istý rok)

Ideálnym kandidátom na prebratie z kombinovanej jarno-sviatočnej letargie je obrovský hit kultových The Sex Pistols, jedna z najkontroverznejších skladieb nielen 70tych rokov.

Ťažko povedať, do akej miery bola táto vypaľovačka komerčným kalkulom, vsádzajúcim na kontroverzný text skladby, ale aj keby - kašľať na to. Sex Pistols dotiahli formulu prvotného punku do dokonalosti. Rýchle a nekompromisné tempo, patrične štipľavý, ale nie primitívny text značne inšpirovaný a parodujúci britskú hymnu a v jednoduchej ráznej hudbe stelesnená nasratosť členov skupiny. A záverečná spievaná pasáž (s mierne pesimistickým posolstvom :-)), pri ktorej sa nedá nespievať spolu so skupinou. Jedným slovom klasika, spolu s hudobnou dvojičkou - Anarchy in the UK.

Sex Pistols neboli po hudobníckej ani textovej strane najlepšou punkovou kapelou - ale tých pár skladieb, ktoré za svoju krátku existenciu stihli vydať, sa stali oprávnene symbolmi obdobia a skutočného punku a zo svojich stvoriteľov spravili nezabudnuteľné ikony.

zdroj obrázku (picture source): dailymail.co.uk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára