nedeľa 12. apríla 2009

10 najmenej docenených skladieb od The Beatles

Neverím, že ani ten najväčší hudobný "buran" a ignorant nepozná minimálne desiatku skladieb od legendárnych Beatles. Asi neexistuje žiadny ďalší interpret, ktorý by mal na konte také obrovské množstvo hitov, z ktorých mnohé už zľudoveli a niektoré už aj takmer omrzeli (taktiež nemáte radi Yesterday, alebo som zvláštny prípad hodný opovrhnutia?) .

Ako veľký fanúšik Beatles som skôr či neskôr musel dospieť k napísaniu rebríčka v určitom zmysle naj- skladieb Beatles. Ale namiesto tradičných top10 najobľúbenejších či najznámejších skladieb som sa to dnes rozhodol poňať trochu inak. Predstavíme si 10 skladieb, ktoré radím medzi svoje obľúbené a ktoré podľa mňa ani zďaleka nedosiahli takú pozornosť, akú by si zaslúžili. Dá sa diskutovať o tom, čo je "zaslúžená pozornosť", každopádne cieľom tohto rebríčka je predstaviť beatlesovky, ktoré sú menej známe a pritom minimálne rovnako kvalitné ako ich hitovejší súrodenci.

Dig A Pony: nikdy som celkom nechápal, prečo na album Let It Be pozerajú mnohí fanúšikovia Beatles s dešpektom a niektorými býva dokonca označovaný za celkovo najhorší album skupiny. Aj keď Spector pri finálnej mixáži pokazil skoro všetko, čo sa dalo, minimálne polovica albumu sa dá napriek tomu zaradiť medzi to najlepšie, čo Beatles kedy spravili. Dig A Pony je na prvý posluch možno trochu nenápadná a obyčajná, blues-rockom šmrcnutá pesnička, ale čím dlhšie ju počúvate, tým hlbšie vám vlezie pod kožu. A neviem to definitovať inými slovami, ale hlavne v porovnaní so staršími skladbami Beatles mi pripadá akosi nezvykle dospelá a vážna (niežeby ostatné skladby boli detinské a naivné, viete čo tým myslím). Vlastne to isté sa dá povedať o celom albume Let It Be.

And Your Bird Can Sing: optimistická a veselá skladba je to s osviežujúcim gitarovým reefom a refrénom, pri ktorom Beach Boys určite bledli závisťou. Neviem, ako vám, ale mne skladba pripadá veľmi "jarne". Za pozornosť stojí aj jej alternatívna verzia, uverejnená o pár desaťročí neskôr na kompilácii Anthology (viď youtube ukážka). Obe verzie sú fantastické a stopercentne vám zlepšia náladu.

Cry Baby Cry: temnejšia a psychedelickejšia strana slávneho Bieleho albumu. Predstaviteľ skladieb, aké v tomto období Beatles často tvorili a ktoré mali ďaleko od prvých, jednoduchých a spevavých Beatlesoviek - zložená z akoby viacerých skoro nezávislých pesničiek a často nečakaných (i neočakávaných) prechodov a nápadov. Výraznom prvkom v skladbe je výrazné harmónium, na ktorom hral dvorný producent Beatles, George Martin a ktoré svojím kvílivo-naliehavým zvukom dodáva nahrávke tú správnú šťavu a atmosféru.

Long Long Long: pôvodný zámer zaradiť túto tichú a jemnú skladbu na albume hneď za polometalovú Helter Skelter  vyzeral na papieri asi dobre a určite efektne. Ale v reáli tento nápad zafungoval opačne a LLL je jednou z najmenej známych skladieb Beatles vôbec. Po hlasitej, nadupanej a rýchlej Helter Skelter málokto počúval/vnímal/ocenil vo všetkých smeroch (okrem kvality) odlišnú Long Long Long. Pritom ide o jednu z najvydarenejších skladieb zloženú G. Harrison počas trvania The Beatles. Minimalistická, ale veľmi emotívna pesnička s fantastickým spevom Harrisona a s dokonale sadnúcimi inštrumentálnymi vložkami ostatných členov (Ringo bol vážne génius...).

Rocky Raccoon: ach jaj, teraz budem mnohými hardcore fanúšikmi Beatles označený za čudáka. Všeobecne sa Rocky Raccoon pokladá za v rámci tvorby Beatles vysoko priemernú a nie príliš originálnu skladbu. Ja si myslím pravý opak. Hravá pocta a zároveň jemná paródia na klasické country skladby z prostredia divokého západu spravená s extrémnym nadhľadom a vtipom, ktorá ukazuje, ako skladateľsky aj interpretačne všestranní boli členovia skupiny.

Flying: album k filmu Magical Mystery Tour pomerne výrazne doplatil na strhujúce kritiky, ktoré v tom čase dostal tento, dnes sviežo a zaujímavo pôsobiaci, film. Flying je takmer čistou inštrumentálkou, teda zástupcom druhu veľmi zriedkavého v repertoári skupiny. Vo filme je dokonalým doplnením asi najkrajšej scény filmu, ale funguje aj samostatne. V druhej polovici skladby sa k nostalgickej, uspávankovej melódii pridá aj zbor na čele s Ringom a pri každom vypočutí mám sto chutí sa k spevu pridať.

You've Got to Hide Your Love Away: po období hitových a jednoduchých pesničiek o láske sa tvorba Beatles začala obracať trochu vážnejším smerom. Jednou z prvých lastovičiek bola táto skladba, nachádzajúca sa na albume Help. Krátka dvojminútovka, v takmer-dylanovskom duchu, je pre mňa jednou z textovo aj hudobne  jednou z najfascinujúcejších skladieb skupiny.  

Hey Bulldog: to, že pesnička vznikla neplánovane a za pár minút, sa na jej kvalite podpísalo len a len pozitívne. V čase nahrávania už vzťahy v skupine neboli práve ružové a táto skladba je jedným z mála návratov k detskej radosti členov zo spoločného tvorenia a hrania hudby, aká vládla počas začiatkov skupiny. Ostrý a úderný klavír a "spolupracujúca" basa a bicie spolu s typicky harrisonovskou gitarou + melódia potvrdzujúca, že v jednoduchosti je krása. Pesnička bola nahrávaná ako bočný, nečakaný produkt pri nahrávaní Lady Madonna a kacírsky si dovolím tvrdiť, že je dokonca o niečo lepšia.

I'm Only Sleeping: pri nahrávaní tejto skladby bol po prvý krát použitý nový trik, reverzné (opačné) a spomalené púšťanie pásky s nahrávkou, v tomto prípade týkajúce sa gitarového partu. Neskôr tento trik použili stovky skupín, často aj na zamaskovanie hráčskych nedostatkov či ako z núdze cnosť pri nedostatku kvalitného materiálu, ale v tejto skladbe to skutočne splnilo svoj účel. Lennonovmu textu to dodalo správnu, zasnenú atmosféru, ktorá vám naozaj pripomenie stav polospánku skoro ráno v lete, kedy sa vám nechce vstávať ani za všetko na svete.

Good Night: na záver si dáme tiež skladbu súvisiacu so spánkom. Bodkou za Bielym albumom je nádherná uspávanka, spievaná nikým iným než Ringom. Podľa mňa si skupina nemohla vybrať lepšie zakončenie albumu, ako túto zvláštnu, uspávajúcu pieseň s prekrásnymi orchestrálnymi pasážami od G. Martina.

zdroj obrázku (picture source): collider.com

4 komentárov:

2.julinka.2 povedal(a)...

úžasne napísaný príspevok =) a Cry Baby Cry je super song =)

pepst povedal(a)...

Ďakujem za kompliment. Teší o to viac, že som ten príspevok písal extrémne unavený a že príliš neviem písať. A Cry Baby Cry je fantastická skladba, no Good Night ešte lepšia :-)

LP povedal(a)...

Nedalo mi nenapísať. Ako by si vybral niektoré moje obľúbené veci od Beatles. Táto odlišnosť - tú máme rovnakú. Aj mne sa páči to čo sa ostatným nepáči. Zhodnem sa aj v nedocenosti albumu Let It Be a dokonalosti Bieleho albumu, ktorý je môj obľúbený. Len tak ďalej. Vynikajúci článok o vynikajúcej hudbe.

pepst povedal(a)...

Ďakujem Lucas,
za dosť nedocenený pokladám aj Magical Mystery Tour, ktorý si to "zlízol" aj za film. V najbližšej dobe sa chystám objednať si Let It Be Naked, som zvedavý na pôvodné, "nespectorovské" verzie.

Zverejnenie komentára