pondelok 18. mája 2009

Roy Orbison - (All I Can Do Is) Dream You

Album: Mystery Girl (1989)

Dámy a páni, dnes vás všetkých pozývam na tanečný parket na tancovačku, akú len tak nezažijete. Spievať bude spevák s najväčším hlasom, aký kedy na tejto planéte bol - Roy "Big O" Orbison, o hudobný doprovod sa postará kapela s menami ako Bruce Springsteen, Elvis Costello, T-Bone Burrnet a ďalší a vokálne trio v hviezdnom zložení  K.D. lang, Jennifer Warnes a Bonnie Raitt.

Roy Orbison zažil vrchol svojej kariéry v 60tych rokoch minulého storočia, kedy sa stihol stať obrovskou ikonou a medzi jeho fanúšikov patrili aj mnohí dnešní slávni hudobníci, ktorí v tom čase ešte len ťahali káčerov po dvore. V druhej polovici 80tych rokov sa Roy vrátil na výslnie a skladba dnešného dňa bola jedna z pesničiek, ktoré sa nachádzali na jeho comebackovom album Mystery Girl. Bohužiaľ, ten kvôli tragickému úmrtiu Roya v decembri 1988 vyšiel až posmrtne v nasledujúcom roku.

(All I Can Do Is) Dream You má šťavu hlavne v živej verzii, predovšetkým v prevedení z neskutočného koncertného programu Black & White Night, kedy sa skupina hviezdnych hudobníkov rozhodla pripraviť pre Roya poctu v podobe koncertu.  Skladba je návratom do hviezdného obdobia Roya, do začiatku 60-tych rokov, kedy hudobnému svetu vládol bezstarostný, tancovačkový rokenrol a neviem, či sa nostalgiu za starými dobrými časmi tohto obdobia podarilo niekomu pretaviť do pesničky lepšie, než sa stalo v prípade tejto skladby. Ak si k tomu prirátame samozrejmosť v podobe fantastického Royovho hlasu a perfektného výkonu hviezdnej kapely, výsledkom je skladba, ktorá vás nenechá ani na sekundu v kľude a ktorá vo vás vyvolá nutkanie k fyzickému pohybu a ktorú len tak ľahko z hlavy nevytlačíte. A pritom je to stále len jedna z tých menej známych skladieb zo širokého repertoára veľkého O.

zdroj obrázku (picture source): www.8notes.com

2 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Cool! Have you seen his cover of Help?

pepst povedal(a)...

No, I have not seen it before. Thanks for the link. :-)

Zverejnenie komentára