utorok 26. mája 2009

John Frusciante feat. River Phoenix - Height Down

Album: Smile from the Streets You Hold (1997)

Oboch protagonistov dnešnej skladby dňa, člena Red Hot Chilli Peppers Fruscianteho a predčasne zosnulého herca Rivera Phoenixa, spájalo okrem intenzívneho používania drôg aj priateľstvo a záľuba v hudbe. Heroín nakoniec Phoenixa pripravil o život a ďaleko k podobnému osudu nemal ani Frusciante, ktorý sa ale v poslednej chvíli našťastie dokázal zo závislosti dostať a po dlhoročnej pauze sa neskôr aj vrátil k svojej materskej skupine.

Kompilačný album Smile from the Streets You Hold, ktorý vyšiel v 97om roku, ponúka výber skladieb hlavne z temného obdobia polovice 90tych rokov, kedy Frusciante zažíval najťažšie boje s démonmi drogovej závislosti a kedy sa na dlhšie obdobie vytratil zo zorného poľa svojich fanúšikov. Pesničkám na sile neuberá ani to, že boli väčšinou nahrávané takmer "podomácky", v značne improvizovaných podmienkách a na ich zvuku je to dobre badať.

Height Down je pre mňa osobne asi najlepšou skladbou, akú kedy Frusciante zložil a to hlavne pre jej neuveriteľne silný psychedelický náboj. Na albume patrí k najstarším skladbám, keďže vznikla ešte na konci osemdesiatych rokov a ak by sa otec a modla psychedélie 60tych rokov Syd Barrett na začiatku 90tych rokov vrátil k nahrávaniu, tak by jeho tvorba s veľkou dávkou pravdepodobnosti znela veľmi podobne. Ktovie, či sa tvorcovia priamo inšpirovali Barrettovým minimalizmom, ale Height Down je postavená na podobnom recepte - jednoduchý, no geniálny gitarový motív a krehký spev s podivným, pre bežného smrteľníka nie celkom pochopiteľným textom. Škoda, že pre Rivera Phoenixa to bola jedna z posledných skladieb aké kedy stihol nahrať, ale ak už osud musel rozhodnúť tak kruto, ako rozhodol, tak pôsobivejšiu labutiu pieseň si mohol vybrať len ťažko.

zdroj obrázku (picture source):  www.stadium-arcadium.com

0 komentárov:

Zverejnenie komentára